Spørgsmål
Hvordan foregår en session?


En almindelig hypnnoterapeutisk behandling foregår ved at klienten og terapeuten har en terapeutisk samtale på ca 20 min., hvorefter klienten hypnotiseres og i trancetilstanden modtager positive suggestioner. Klienten kan ledes til at opleve tidlige traumer, hvilket er udgangspunkt for behandling af f.eks. forskellige fobier, ved vægtregulering og rygestop.


Behandlingen kan, alt efter problemets karakter og aftalen mellem klient og terapeut, tage sig anderledes ud. Dvs. at jeg sammen med dig tilrettelægger et særligt terapiforløb, der tilgodeser netop dit behov. Fx. kan der være behov for NLP-træning kombineret med hypnose, for at udvikle og understøtte den forandringsproces der ønskes opnået.

I nogle tilfælde kan der være behov for et særligt motivationsforløb, før den egentlige forandring kan finde sted.

Hele behandlingen tager 1-1½ time.
Det er meget individuelt, hvor hurtigt og effektivt forandringerne sker! Det forventes generelt, at et forløb omfatter 2-4 behandlinger. Samtidig kan én behandling i mange tilfælde være helt tilstrækkelig, mens nogle problematikker vil kræve mere end 5 behandlinger. Især behandling af vægtproblemer kræver et længerevarende forløb på min. 5 behandlinger.

I langt de fleste tilfælde mærkes der positive forandringer allerede efter første behandling.


Er hypnose sikkert?


Ja,- det må man sige. Der er aldrig dokumenteret skadelig effekt af hypnose, og du vil/kan ikke tage imod forslag og suggestioner, der er grundlæggende imod dine værdier og overbevisninger. Al hypnose er faktisk selvhypnose - og når du anvender en hypnoterapeut er det i bund og grund dit tilvalg af en samarbejdspartner. Du vil altid selv spille en afgørende rolle i processen.


Hvem kan blive hypnotiseret?


Enhver normal sund og rask person, som kan følge instruktioner kan blive hypnotiseret, hvis altså personen ønsker det. Det er selvfølgelig en forudsætning, at du evner og er villig til at følge simple mundtlige instruktioner.

Hypnose er ligesom en dans - hypnoterapeuten fører dansen (giver instruktioner) og klienten følger (følger instruktionerne ved at tænke på dem). Førhen troede man, at kun en lille del af befolkningen kunne blive hypnotiseret. Med bedre forståelse for, hvordan hypnose virker, samt udvikling af stadig bedre metoder og teknikker, er denne tanke om "hypnotisérbarhed" mere baseret på uvidenhed, end på relle fakta.

Det er altså en myte, at man skal være særligt "hypnotsérbar" for at få effekt af hypnose og hypnoterapi. Det kræver en særlig uddannelse at hypnotisere børn under 4-5 år.


Jeg har hørt, at man kan gå i spontan hypnose. Er det rigtigt?


Ja. Hypnose er en naturlig bevidsthedstilstand, som vi mennesker oplever mange gange om dagen. Når vi er fuldt optagede og fokuserede på noget (i flow), som f.eks. når vi ser tv, kører på motorvejen, er helt opslugt af en bog, sidder og dagdrømmer, dyrker lanvarig ensidig motion, laver havearbejde og lignende.


Kan jeg risikere ikke at vågne op af hypnosen?


Nej. Du vil altid komme ud af hypnosen igen. Det vil ske helt automatisk. I hypnosesessionen er du hele tiden ved bevidsthed, vågen og i kontrol. Hypnose er ikke søvn og du kan derfor heller ikke vågne: du "kommer ud af hypnosen". Hypnose kræver at du er vågen.


Jeg er kontrolfreak. Kan jeg overhovedet komme i hypnose?


Ja. Hvis du har det godt med at være i kontrol vil du typisk opleve hypnose som noget helt fantastisk - fordi med hypnosetilstanden vil du få mulighed for at arbejde med og skabe forandring på områder, som du hidtil - ved almindelig dagsbevidsthed - ikke har kunnet påvirke. Og det er jo netop årsagen til, at du har opsøgt en hypnoterapeut. Hypnose er sikkert og man kan, som du kan læse i de ovenstående punkter, argumentere for, at du opnår mere kontrol end ved almindelig dagsbevidsthed.

Hypnotisøren eller hypnoterapeuten har ingen særlig evne eller magt - men det har du: evnen til at gå i hypnose er din.


Jeg har svært ved at slappe af - Kan jeg komme i hypnose?


Ja. Hypnosetilstanden har ikke nødvendigvis noget som helst med afslapning at gøre. Men mange hypnoterapeuter anvender afslapning som en del af den hypnotiske session, fordi det er dejligt og rart. Hvis jeg giver dig instruktioner om at slappe af - så gør det så godt, som du kan - og glem alt om at vurdere om det er godt nok! Så længe du gør det "så godt som du kan" har du jo netop fulgt instruktionen. At gøre det så godt som man kan, er altid at gøre sit bedste!


Kan man huske noget bagefter?


Ja det kan man. Som hovedregel kan man huske hele forløbet, alt hvad der er blevet sagt og alt hvad man selv har bidraget med. Husk på at hypnose er en særlig tilstand af skærpet, fokuseret opmærksomhed. Hvis der er brug for et særligt dybt tranceforløb med amnesi (hukommelsestab), vil det altid være aftalt på forhånd. Dette kan eksempelvis forekomme, hvis der er tale om behandling af særlige følsomme traumaer - hvor det netop er målet at "glemme" særlige dele af traumet.


Siger man så en masse, man måske ikke ville have sagt?


Nej! Det ubevidste sind vil kun skabe adgang til de informationer, som er nødvendige for at problemet kan blive løst. Dit ubevidste sind vil altid beskytte dig. Du har fuld kontrol over situationen og kan stadig vurdere om du vil svare på evt. spørgsmål


Jeg mener hypnose virker - hvis man tror på det!


Du behøver ikke at tro på noget som helst. Hypnose virker, når du evner og er villig til at følge instruktioner! Så hvis du følger de instruktioner, som jeg giver dig, så kommer du i hypnose!

Jeg sikrer mig altid, at du forstår hvad det vil sige at følge instruktioner, at misforståelser omkring hypnose er ryddet af vejen og at du føler dig tryg ved at lave hypnose.


Hvordan føles det at være i hypnose?


At være i hypnose, er at være i en sindstilstand - og kan som sådan ikke mærkes! Følelser "føles". Du går ind og ud af hypnose i din hverdag - helt uden at bemærke noget. Så når du hører andre tale om deres oplevelse af at være i hypnose, så ved du nu, at de taler om det de har følt undervejs. Og det afhænger helt og holdent af de instruktioner, som er blevet givet til dem. Hypnose er en tilstand af skærpet, fokuseret opmærksomhed, hvor man er ekstra modtagelig overfor forslag. Generelt rapporterer mange, der modtager forslag om afslappethed en meget tung og afslappet følelse, eller en summende fornemmelse, eller en ekstrem lethed i kroppen. Følelser opleves generelt meget nærværende og i bestemte dybder af hypnose har vi evnen til at genopleve hele, eller dele af begivenheder, som om de skete igen.

 

Tillid og kemi!


Jeg er som hypnoterapeut underlagt tavshedspligt og klientansvar i henhold til de fagetiske regler i NGH. Derudover er vi alle forskellige - og enhver barriere du oplever i kontakten med din hypnoterapeut er unødig. Det er vigtigt at du finder en hypnoterapeut som vækker din tillid og som yder en professionel service.

Hvis du af en eller anden grund ikke mener jeg kan leve op til det, er du meget velkommen til at bede mig om at anbefale dig en anden terapeut.


Ingen sure miner af den grund :-)
Typiske spørgsmål om hypnose... og etik


Et andet spærgsmål er, hvor mange sessioner der skal til at skabe min forandring.

Har du yderligere spørgsmål, er du selvfølgelig velkommen til at ringe eller skrive til mig.